top of page

התמודדות עם אתגר

"עוז רוח" (במאית: שרה ספיליין; אוסטרליה, ארה"ב; 2023; לצפייה בנטפליקס)

 

הסרט משחזר את מסעה של ג'סיקה ווטסון, נערה בת 16 מאוסטרליה, שבמשך 7 חודשים בין 2009-2010 הקיפה את העולם בסירת מפרש ליחיד, ללא עצירה וללא עזרה. בכך הפכה לאדם הצעיר ביותר שעשה זאת עד אז. מסעה לווה מקרוב על ידי אמצעי התקשורת ועל ידי המונים שעקבו אחריו מכל רחבי העולם, וכעת עוּבּד לסרט בהפקת נטפליקס. לצורך כך נעשו התאמות דרמטיות מסוימות, אך על פי עדותה של ג'סיקה עצמה פרטי המסע מדויקים למדיי (ההסתייגויות שלה הן בעיקר לגבי דקויות ימיות-מקצועיות).

"הנער שרתם את הרוח" (במאי: צ'יוואטל אג'יופור;

בריטניה, מלאווי; 2019; לצפייה בנטפליקס)

 

הפקה בינלאומית שצולמה במלאווי, מקום ההתרחשות המקורי של סיפור הסרט. זהו סיפור יוצא דופן שאכן קרה, והדמויות שמופיעות בסרט קיימות במציאות. הגיבור הוא נער בן 13 בשם וויליאם קמקוומבה, שעל רקע בצורת הגורמת לרעב כבד בכפרו, ובכל האזורים החקלאיים של מלאווי, מצליח להקים באמצעים מקומיים פשוטים טחנת רוח ליצירת חשמל. החשמל מהטחנה מפעיל משאבה שמזרימה אל השדות מים ומאפשרת לגדל בהם מזון מחדש. זו יוזמה שמשמעותה הצלת חיים, פשוטו כמשמעו. הסרט מתאים בעיקר לבני ובנות נוער בגיל העל-יסודי.

"סקייטרית" (במאית: מנג'ארי מקיג'אני; ארה"ב, הודו; 2021; לצפייה בנטפליקס)

 

הסרט מכיר לנו את החיים בכפר קטן בהודו, ולצד זאת ענף ספורט רשמי טרי יחסית - גלישה בסקייטבורד. המפגש בין השניים יוצר סיטואציה ייחודית שמועברת בעיקר דרך סיפורה של פררנה, נערה הודית ממשפחה כפרית מסורתית, שגילוי הגלישה הופך את עולמה. מֵעבר לכך זהו סיפור של תרבות במַעבר ושל מפגש בין תרבויות שמשליך על שתיהן. הסרט מתאים במיוחד לצופים צעירים, בגיל בית הספר היסודי וחטיבת הביניים. 

"נאום המלך" (במאי: טום הופר; בריטניה; 2010;

לצפייה בהוטVOD וב-VOD של קולנוע לב)

 

הסרט מגולל סיפור היסטורי, על הקשר הלא סטנדרטי שנוצר בין המלך ג'ורג' השישי (שנות מלכותו: 1936-1952) לבין אוסטרלי אקסצנטרי משהו בשם ליונל לוג, קלינאי תקשורת שעוזר לו להתמודד עם לקות הגמגום שלו. ברובד העמוק יותר זהו סיפור על אדם שנאלץ לקחת על עצמו תפקיד שלא ביקש ולא ציפה לו, ושלא מתאים לאישיותו ולשאיפותיו (או כך חשב...). כמו כן, הסרט חוקר את תהליך ההתמודדות עם לקות ועם מה שמסתתר מאחוריה. הוא מתאים לבני ובנות נוער בגילאי בית הספר התיכון, או קרוב לשם.

"לקום אתמול בבוקר" (במאי: הרולד ראמיס; ארה"ב; 1993; לצפייה בנטפליקס)

 

הסרט הוא כמעט קלאסיקה מודרנית, או אולי נאמר "קלאסיקת ניינטיז"... עלייתו לאחרונה לנטפליקס הופכת אותו לזמין יותר, ומאפשרת להשתמש בכוח המשיכה הבידורי שלו לצורך עיסוק בנושא רלבנטי: היתקעוּת ותיקון. גיבור הסרט מתעורר כל בוקר לאותו יום, הוא נקלע ל"לוּפּ" שאינו מצליח להיחלץ ממנו, בהווה מתמשך חסר עתיד, והסרט שואל מה עליו לעשות כדי להיחלץ מהמקום התקוע.

ילדות והתבגרות

חשוב לקרוא לפני הצפייה!

"גיבורים קטנים" (במאי: איתי לב; ישראל; 2006;

לצפייה בהוטVOD ובארכיון הקולנוע הישראלי)

 

סרט ילדים ישראלי שפועל על פי מיטב כללי הז'אנר של סרטי התבגרות, וכוחו בשמירה על תבנית הסיפור המוכרת לצד ההקשר הישראלי הברור שהוא מביא אל המסך. הסיפור הוא על ארבעה ילדים, שלושה בנים ובת, שיוצאים למסע על מנת להציל זוג צעירים שנקלעו לצרה. הוא מתאים בעיקר לילדי בית הספר היסודי, אך גם לצפייה משפחתית משותפת. למעשה, צפייה בחברת מבוגרים מומלצת לאור הפירוט הבא.

"הנה אנחנו" (במאי: ניר ברגמן; ישראל;2020; לצפייה בVod של קולנוע לב)

 

הסרט עוסק אמנם בסיפורם של אב ובנו המצוי על ספקטרום האוטיזם, אולם הוא נוגע בהתבגרות, היפרדות מההורים ויציאה מבית הילדוּת באופן שרלבנטי לכולנו. זהו סרט מסע שהוא מעין "אב בורח מבשורה" - אהרון לוקח את אורי, שהוא כבר גבר צעיר, למסע משותף שהוא למעשה מסע פרידה, לפני שאורי יוצא מבית אביו למסגרת דיור מותאמת לגילו. התהליך כרוך בהתמודדות של אורי עם השינוי הדרסטי בחייו, אולם לא פחות מכך, ולעתים נדמה שיותר מכך, בהתמודדות של אהרון, שהקדיש את חייו לטיפול באורי. הסרט מוגדר באופן פורמלי כמתאים לכל הגילאים, אולם עדיף בעיניי לייעדו לגילאי סיום התיכון, י"א-י"ב (ולא.נשי החינוך המיוחד, למרות שאינם הקהל המוצהר של הבלוג הזה...).

"אַפּוֹלוֹ עשר וחצי" (במאי: ריצ'רד לינקלייטר; ארה"ב; 2022; לצפייה בנטפליקס)

 

זה איננו סרט שגרתי. זהו סרט אנימציה אישי מאד של הבמאי, שחוזר לתקופת ילדותו באמריקה של שנות ה-60. בתוך מסגרת עלילתית רופפת שבה סטן, הילד גיבור הסרט, זוכה לטוס לחלל בטיסת ניסיון שלפני הטיסה הראשונה המפורסמת של אפולו 11 (1969), פּורשׂ רוב הסרט אפיזודות מאורח החיים באותה תקופה. ניתן לומר שיש כאן שני מסעות: מסע לחלל ומסע נוסטלגי אל אמריקה שבתחילת עידן ההאצה הטכנולוגית, כאשר החלום על "כיבוש" החלל קורם עור וגידים, והפיכתם של המסכים למרכז התרבות מתגלמת בינתיים בקולנוע ובטלוויזיה בלבד. 

חברה ותרבות

"נודל" (במאית: איילת מנחמי; ישראל; 2007; לצפייה בארכיון הקולנוע הישראלי)

 

סרט שפועל בשני רבדים. העלילה המרכזית עוסקת בילד סיני בן 6 שנשאר בחזקתה של דיילת אוויר ישראלית לאחר שאמו, עוזרת הבית שלה, מבקשת לצאת לשעה מהעבודה - ונעלמת. לאור הצורך לטפל בילד ולמצוא את אמו מתרכזת סביבו וסביב הדיילת, מירי, קבוצת אנשים, קרוביה וחברה של מירי. כך שברובד השני, הסרט מאיר על הדרמות הקטנות - יחסית... - של חייהם ועל האופן שבו הדרמה של הילד הקטן מטלטלת גם אותם.

"אפריקה! סיאה מהקילימנג'רו" (במאית: דבורית שרגל; ישראל; 2016;

לצפייה בארכיון הסרטים הישראלי)

אחד מכמה סרטים שיצרה דבורית שרגל בעקבות הספרים שאהבה בילדותה, סדרת "ילדים מסביב לעולם" של הצלמת השבדית אנה ריבקין-בריק שיצאה לאור בשנות ה-50. הספרים מבוססים על צילומיה ומלווים בסיפורים שכתבה הסופרת אסטריד לינדגרן ותרגמה לעברית לאה גולדברג. בסרט זה דבורית נוסעת לטנזניה לחפש את סיאה, מוצאת אותה ואת בני משפחתה, וחוזרת אל הספר תוך כדי מסע הגילוי של מה שמסתתר מאחוריו ומה שקרה בשנים מאז. הסרט מתאים לכל הגילאים של ילדים קוראים, ומומלץ להכיר להם את הספר הספציפי על סיאה ואת הסדרה כולה לפני הצפייה. זה יהפוך אותה למרגשת במיוחד. 

"הצגת הקולנוע האחרונה" (במאי: פאן נאלין;  הודו, צרפת; 2022;

לצפייה בHotVod ,YesVod, סלקום TV,  בVOD של קולנוע לב)

 

זהו סרט על אהבת קולנוע. סָמָאי, ילד מכפר הודי נידח, מגלה את הקולנוע ומתמכר לסודותיו. במהלך ניסיונותיו לפענח את סוד ההקרנה וסוד היצירה של סרטים, הוא מתמודד עם שלל מכשולים טכנולוגיים, כספיים, חברתיים ומשפחתיים. הסרט מתאים לכל הגילאים, והזמינות שלו גבוהה: לצד הקרנות רגילות בקולנוע לב הוא נמצא גם בVod "לב בבית", ובכל פלטפורמות הסטרימינג המקומיות כפי שמצוין לעיל.

"לרדת מהעץ" (במאי: גור בנטביץ'; ישראל; 2013; לצפייה חינמית: https://vimeo.com/750877427)

 

הסרט מספר על ניץ, שחוזר אל חברתו לשעבר קסם לאחר שנה של היעדרות. כשהיא מסרבת לחזור אליו הוא מתיישב מול ביתה, במגרש שהוא באותה עת זירת מלחמה בין העיריה, שרוצה לבנות שם חניון, לבין קבוצת פעילים שדורשת להקים בו פארק. ככל שהזמן עובר, המאבק של ניץ על ליבה של קסם והמאבק על עתיד המגרש מתמזגים. הסרט מתאים מאד לנוער בגילאי החטיבה העליונה, כשיקוף לחיפושים של גיל ההתבגרות - ולא מעט גם אחר-כך... - בכל המעגלים: העצמי, הזוגי והחברתי-פוליטי.

 "נותנים את הקול" (במאים: פרננדו וילנה וג'יימס ד. שטרן; ארה"ב; 2020;

לצפייה: נטפליקס)  

 

סרט דוקומנטרי שמתעד אירוע מיוחד במינו. בכל שנה מתקיימות ברחבי ארה"ב תחרויות מקומיות של ביצוע מונולוגים ממחזותיו של אוגוסט ווילסון (1945-2005) על ידי תלמידי תיכון. ווילסון כתב 10 מחזות, כל אחד מתרחש בעשור אחר של המאה ה-20, וביחד הם שוזרים רצף סיפורים מחיי הקהילה האפרו-אמריקאית לאורך המאה. מקומו הבולט בתיאטרון האמריקאי שמור לווילסון בהיותו אחד מיוצריו החשובים בכלל, ולצד זאת קול מובהק ומשפיע של הקהילה האפרו-אמריקאית בפרט. הסרט "נותנים את הקול" מתעד את מהלך התחרויות בשנת 2018 ומתמקד בשישה מתחרים, ארבעה נערים ושתי נערות. 

bottom of page